Kefalonia House

From time to time the studio receives a dream brief. In this instance it was a commission for a completely new build on an idyllic spot overlooking the Mediterranean in the northern part of the Ionian island of Kefalonia.

Budget was capped, time of the essence and the site over 1,500 miles away from our studio. We had our work cut out. A single site visit to the island to meet the builders and scope out the project with the client resulted in a detailed wish list and a steep learning curve getting to grips with the local building regulations.

The building is formed of two wings linked by an entrance hall and utility forming a U-shaped courtyard. One wing contains an open place kitchen and living room on the ground floor with master bedroom, dressing room and en-suite on the first floor. The other wing, a single storey structure, provides two spare rooms and a shared family bathroom. The buildings are precisely sited around an ancient olive tree - providing much needed shade in the summer months - and orientated to take in year round views of the setting sun.

The clients were particularly keen that the building be in keeping with the surrounding village buildings and “not look too new”.

You may also be interested in…